Начало За нас Реклама Контакти

Полента и зеленчуци на скара

Снимка за Полента и зеленчуци на скара
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Да, знаем - качамакът и патладжаните не са месо. :) Въпреки това и те имат своето достойно място на нагорещената решетка. Все пак, за да не са докрай разочаровани отявлените месоядци, в тази почти изцяло растителна рецепта присъстват няколко резена бекон.

СъставНеобходими продукти за 4

  • за полентата:
  • 2 стръка пресен лук, нарязан на ситно
  • 2 с. л. масло
  • 1 ч. л. риган
  • 1 ч. л. листа от мащерка
  • 1 ч. ч. царевичен грис
  • 2 ½ ч. ч. пилешки бульон или прясно мляко
  • 4 резена бекон
  •   сол и пипер на вкус
  • за зеленчуците:
  • 2 тиквички
  • 2 глави  червен лук
  • 2 патладжана
  • 1 глава финокио, по желание
  • 5 с. л. зехтин
  • 2 с. л. балсамов оцет
  • 2 с. л. магданоз, нарязан на ситно
  • 2 с. л. розмарин, нарязан на ситно
  • 2 скилидки чесън, пресовани
  • за соса:
  • 4 с. л. зехтин
  • 2 с. л. балсамов оцет
  • 1 скилидка чесън
  • 3 с. л. запечени орехи
  • 2 с. л.  магданоз, нарязан на ситно
  •   сол на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Лукът се задушава в маслото, прибавя се грисът, разбърква се и се налива горещият бульон. Добавят се солта, мащерката и риганът. Разбърква се, докато се сгъсти. Сипва се в тавичка, намазана с масло на пласт с дебелина 2 см, за да се стегне. Нарязва се на триъгълници, които се увиват с бекон и се изпичат на скарата по 2 мин. от всяка страна.

  2. 2.

    Зеленчуците се нарязват на филии с дебелина 5 мм и се разбъркват със зехтина, оцета, магданоза, розмарина и чесъна. Оставят се да се мариноват 10-15 мин. Запичат се на скарата по 3 мин. от всяка страна.

  3. 3.

    Сосът се приготвя, като всички продукти за него се пасират заедно.

  4. 4.

    Всяка порция се аранжира с парче печена полента и по няколко резена от зеленчуците, залети със соса.


Подходящи типове вина
Авг. 2009
Още подобни рецепти
Коментари