9.1.09

Печен заек на открит огън

А сега един истински шедьовър на кулинарното изкуство !

Печен заекПродукти :
цял заек /леко сварен/ + бульона,
ориз,
моркови,
гъби,
дребен лук, чесън,
домат,
подправки :
олио, сол, черен и червен пипер, дафинов лист, магданоз

Приготвяне :
Наклаждате голям огън, за да се получи жар, докато приготвите продуктите за печене.
Вземате голяма тава и слагате почистения ориз, едро нарязани моркови и гъби, а скилидките чесън и дребния лук прибавяте необелени /лукът трябва да е с последната кафява люспа/. Това придава невероятен специфичен вкус на ястието, а чесънът сладни и е много вкусен.
Слагате заека, който предваритерно леко сте сварили цял в малко подсолена вода, подправена с дафинов лист и черен пипер до полуготово състояние. Може и да го нарежете на порции, ако предпочитате. Ако имате повече време и търпение за хапване може да сложите месото напълно сурово, просто ще почакате малко повече, за да се опече добре!
Заливате продуктите с бульона, в който сте варили заека или с вода като спазвате съотношение с ориза 1:5, нарязвате няколко обелени домата на дребно, прибавяте сол, червен пипер, магданоз, черен пипер и дафинов лист.Разбърквате и запечатвате тавата с фолио.
Пече се върху жарта, като се поддържа слаб огън /ако е силен ще загори отстрани/. След около 2часа може да свалите ястието от огъня. Ако ползвате сурово месо изчакайте около 3 часа!
Ястието спокойно може да си приготви в глинен гювеч в домашни условия.

Този деликатес се консумира най-добре на чист въздух с подходяща компания и руйно винце или бира !

Да ви е сладко !