Статиите на 1001 Рецепти

Как да приготвяме барбекю

  • Месото, което ще печете на барбекю, винаги трябва да бъде младо и сочно.
  • Не си струва да правите шишчета от замразено месо, тъй като то не разполага дори с 1/3 от хранителните качества на прясното месо.
  • Едрите парчета месо първо трябва да се поопържат на силен огън, за да се затворят порите и да не изтече сокът, а после да се пекат.
  • Ако печете цяло пиле при постоянно въртене, трябва да го поливате от време на време с мазнина. Същото важи и за приготвянето на сухо месо – то предварително се намазва с мазнина или се обвива с тънки парченца бекон. Месото трябва да се пече на жар, а не да гори.
  • Готовността се определя с разрязване на крайните парчета. Кръв не бива да има и цветът на месото трябва да бъде еднороден.
  • При готвенето на барбекю месото се преобръща с помощта на специални щипки или лопатки, а не с вилица, за да не изтича сокът от него.
  • Месото, приготвено на решетка, никога не се поднася с гъст сос. Най-подходящите сосове за барбекю са сокът, който се образува при печенето на месото, майонеза, горчица, кетчуп.
  • Въртелът или решетката трябва предварително да се намаже с олио и да се нагряват най-малко 5 минути.

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез

© 2007-2024 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.